Bjørnstjerne Bjørnson

Bjørnstjerne Bjørnson ruvet som menneske, forfatter og samfunnsdebattant. Han var aktiv i en rekke land og mente noe om det meste i sin tid.

Bjørnson engasjerte seg i viktige storpolitiske og samfunnsmessige spørsmål og satte spor etter seg i en rekke land og på en lang rekke områder. Norge har fostret få nordmenn som har hatt like stor internasjonal betydning som Bjørnson.

Bjørnstjerne Bjørnson (1832-1910)

Bjørnstjerne Bjørnson ble samtidens store kulturpersonlighet innen det litterære, kulturelle og politiske liv. Ingen sak var for liten og ingen sak for stor. 

Biografi

Bjørnstjerne Bjørnson skrev fortellinger, romaner, historiske skuespill og samtidsdramatikk og ca. 400 dikt som har inspirert mang en tonekunstner. Han skrev tusenvis av brev, taler og artikler. 

Nobelprisvinneren

Svenska Akademien besluttet 19. november 1903 å tildele årets Nobelpris i litteratur til Bjørnstjerne Bjørnson. 

Folketaleren

Bjørnstjerne Bjørnsons samfunnsengasjement er omfattende. Han er kjent for sitt politiske engasjement for rettferdighet og for undertrykte gruppers kamp for selvstendighet.

Bjørnstjerne Bjørnsons bosteder

Bjørnstjerne Bjørnson hadde mange bosteder i løpet av livet. Han var ofte på flyttefot både i Norge og i utlandet. Til Aulestad kom han med sin familie i 1875.

Portretter

Bli bedre kjent med Bjørnstjerne Bjørnson gjennom noen utvalgte dikt, sitater og portretter. 

Familien

Bjørnson fikk seks barn og elleve barnebarn, og Aulestad ble etter hvert samlingssted for barn, barnebarn og barnebarnsbarn.

Ja, vi elsker

Bjørnstjerne Bjørnson begynte på diktet «Ja, vi elsker» i 1859. Det tok flere år før den endelige versjonen var klar.