Foto: Camilla Damgård Cecilie Owren / Aulestad

Bjørnstjerne Bjørnsons hjem Aulestad

Velkommen til vakre Aulestad. I over et kvart århundre fant Karoline og Bjørnstjerne lykke og glede ved å bygge opp sitt hjem og gjøre det til et samlingssted. I dag er det ett av Norges best bevarte kunstnerhjem. Hjemmet er stengt for omvisninger sommeren 2020. 

 

På grunn av koronasituasjonen vil ikke hjemmet være åpen for omvisninger. Vi har heller ikke åpen kafé i sommer. 

Bjørnstjerne Bjørnson var samtidens store  kulturpersonlighet innen det litterære, kulturelle og politiske liv. Han talte frihetens og rettferdighetens sak både i Norge og i Europa. 

Hjemmet Bjørnson bodde i over lengre perioder, Aulestad, ligger vakkert til på solsida i Gausdal, ca 20 km fra Lillehammer. Her kan du oppleve gården slik den var da Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson bodde her, og få et innblikk i livet deres i en viktig tid i norsk historie.  

Sammen skapte ekteparet et europeisk byhjem på landet. Her går vi over hundre år tilbake i tid, men det bjørnsonske engasjementet er alltid moderne.

«Fred er ei det beste, men at man noe vil» – Bjørnson levde etter sin egen verselinje. Han talte frihetens og rettferdighetens sak – hjemme i Norge og ute i Europa. Ordet og pennesplitten var hans våpen. Han var nasjonsbygger og nobelprisvinner.

Bjørnstjerne Bjørnson skrev fortellinger, romaner, historiske skuespill og samtidsdramatikk og omlag 400 dikt som har inspirert mang en tonekunstner. Han skrev tusenvis av brev, taler og artikler.

Bjørnstjerne Bjørnson bodde på Aulestad fra 1875 til sin død i 1910. 

I sommerhalvåret tilbys omvisninger for både barn og voksne, flere utstillinger, man kan besøke koselige Drengestua kafé.

Les også: Se hva du kan oppleve på Aulestad.