Bjørnstjerne Bjørnsons kontor // Foto: Ian Brodie
Foto: Ian Brodie/ Aulestad

Dikterhjemmet

Velkommen til vakre Aulestad. I over et kvart århundre fant Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson lykke og glede ved å bygge opp sitt hjem og gjøre det til et samlingssted. I dag er det ett av Norges best bevarte dikterhjem, og åpent hver dag i sommersesongen. 

 

Bjørnstjerne Bjørnson var samtidens store  kulturpersonlighet innen det litterære, kulturelle og politiske liv. Han talte frihetens og rettferdighetens sak både i Norge og i Europa. 

Hjemmet Bjørnson bodde i over lengre perioder, Aulestad, ligger vakkert til på solsida i Gausdal, ca 20 km fra Lillehammer. Her kan du oppleve gården slik den var da Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson bodde her, og få et innblikk i livet deres i en viktig tid i norsk historie.  

Sammen skapte ekteparet et europeisk byhjem på landet. Her går vi over hundre år tilbake i tid, og hjemmet er slik det var da ekteparet bodde her. 

«Fred er ei det beste, men at man noe vil» – Bjørnson levde etter sin egen verselinje. Han talte frihetens og rettferdighetens sak – hjemme i Norge og ute i Europa. Ordet og pennesplitten var hans våpen. Han var nasjonsbygger og nobelprisvinner.

Bjørnstjerne Bjørnson skrev fortellinger, romaner, historiske skuespill og samtidsdramatikk og omlag 400 dikt som har inspirert mang en tonekunstner. Han skrev tusenvis av brev, taler og artikler.

Bjørnstjerne Bjørnson bodde på Aulestad fra 1875 til sin død i 1910.