Julepyntet hjem i desember

Vi ønsker velkommen inn i Karoline og Bjørnstjerne Bjørnsons stemningsfulle julepyntede hus.

Velkommen til Norge og velkommen hid! Jeg håper, at med det samme De tar imod dette, så pakker De Deres kuffert og kommer… Altså det er avgjort, at De kommer? Avgjort! Slik lyder Bjørnstjerne Bjørnsons invitasjon til julebesøk på Aulestad. 

Bjørnson inviterte, gjester svarte «ja takk» og fru Karoline satte hele staben i gang for å komme i mål med alt arbeid til gjestene kom. Slaktinga skjedde så tett oppunder jul som mulig for å ha fersk julemat. Bakstekona kom og bakte flatbrød, lefse og småkaker. Karoline Bjørnsons store kakeboks på spisestua ble i tillegg til de vanlige kakene Mor Monsen, berlinerkranser og sandkaker, fylt med goro, hjortetakk, sirupssnipper, bakkels (fattigmann), tikktakk (rosettbakkels) og serinakaker. 

Så opprant dagen da gjestene skulle hentes på Fåberg stasjon. Gjestene ble pakket inn, og med bjelleklang ankom gjestene tunet som var opplyst, og inne spraket det i ovnene. 

Matklokka ringte julen inn, og hele familien med gjester og alle ansatte som bodde på gården, spiste julekveldsmiddagen ved festdekket bord i spisestua. Risengrynsgrøt med mandel og mandelgave sto først på menyen. Deretter fulgte tradisjonen tro ribbe, medisterkaker og pølser med øl og akevitt til. Bjørnson holdt tale til alle, og selv han la skriving til side og var mer delaktig i familielivet enn vanlig. I jula vanket det noe ekstra godt i fjøs og stall også. Og noen satte ut grøt til nissen. Inne i dagligstua ventet juletreet pyntet med vatt og lys, kurver i hjerteform, marsipanpølser og andre herligheter. En vakker danserinne hang også på treet, den hadde farmor Karoline laget en jul i Roma og siden var den alltid med på treet. Det var gaver til alle under treet, også til arbeidsfolket – et kjole- eller buksetøy, pynteforkle, skjorte eller en velduftende såpe.

Første juledag dro Bjørnson og de eldste barna på besøk til husmennene i baklia. De hadde med kurver fylt med matvarer og gaver til barna; små dukker, munnspill eller fargeblyanter.  Og de ble i sin tur traktert med kaffe. 

Dato for når det er åpent i desember blir publisert på gjeldende dato under "Hva skjer". 

 

Greiner på et juletre pyntet med norske flagg, englehår, gammeldagse juletrelys av stearin og hengende gullglitter.

Foto: Audbjørn Rønning

Bjørnstjerne Bjørnson skrev diktet «Lidt om juletrær» til Den skandinaviske foreningen i Roma i 1874. Det har i alt seks vers, her er det første og det siste:

«Lidt om juletrær»
Iblandt Andet, som vi fik
Lært, da vi var hjemme
Var en god og gammel Skik.
Som man ei bør glemme,
Det var den, at før man tør,
Plukke Træet, bør
Man med Sang og med Klang
Dandse lystigt engang
Haand i Haand om Stammen,
Smaa og Store sammen

Kjære gamle Juletrær!
Ja! I bære Prisen
Fremfor alle andre Trær –
Derom handler Visen:
Tag til takke, som den faldt –
Og saa tusind Tak for Alt!
For hver Fryd I har sendt,
For hvert Lys I har tændt!
Gid de aldrig slukkes!
Nu kan Træet plukkes!