Foto: Ian Brodie / Aulestad.

Foto: Marte Kjernsholen / Aulestad

Karolines arbeidsrom

Oppgavene Karoline skulle løse på Aulestad var mange. Hun var et arbeidsjern. Hun har selv fortalt at det hendte at hun ble stående helt stille av tretthet, men så husket hun på hva hennes gamle bestemor hadde lært henne: "Hva du gruer for - gjør det fort og vel", og så tok hun fatt med fornyet kraft.

På veggen ved siden av skrivepulten sin hengte Karoline fotografier av familiemedlemmene. "Familieveggen" kalte hun den. Etter hvert måtte hun finne plass til fem generasjoner. 

I tillegg til å administrere hus og gårdsdrift og styre økonomien, renskrev hun både manuskripter og og avisinnlegg opptil 5-6 ganger før Bjørnson var fornøyd. 

Karoline blandet seg aldri opp i det han hadde skrevet, men Bjørnson har selv fortalt at han nok la merke til det hvis det var noe hun ikke likte. Da kunne det gå et par dager før han sa: "Jeg merket at du ikke riktig likte det siste du skrev av, Karoline, og du hadde nok rett; nå har jeg omarbeidet det, og jeg tror du vil bli mere fornøyet".

Karoline oppnådde meget høy alder. Hun overlevde Bjørnson med 24 år, og døde på Aulestad 27. juni 1934, nesten 99 år gammel.

(Kilde: I Bjørnstjernes hus. Jakob Ågotnes)